Nem ragozom túl, nincs időm olvasni kihívás, március, mese.

Két négy év alattival a háztartásomban nekem nem csak a márciusi téma a mese, hanem a délelőtti, a déli, a délutáni és az esti is. Pontosabban az esti az apáé, akkor ő olvas. Ez már a redukált változat, amit muszáj volt bevezetni, különben semmi más nem lenne csak egésznap meseolvasás, amire valahol persze büszke is vagyok, de azért jóból is megárt a sok.

Amiért most billentyűzetet ragadtam nem az, hogy elemezzem a közös könyvet – Csukás István; Mirr-Murr kalandjai I., leánykori nevén Egy kiscsacsi története – hanem azért, hogy megosszam veletek a mi kedvenceinket. Ez a Mi, itt nem a szokásos anyukás „fogzunk”, „szopizunk”, „bilizünk” többesszám. Tapasztalatom szerint nagyon fontos, hogy a szülő szeresse legalább az elején a mesekönyvet, ami a 286394751. alkalommal már törvényszerűen unalmas lesz.

Maszat és barátai

Ezt a sorozatot a könyvtárban ismertük meg, azóta nagy kedvenc lett. Imádjuk ahogy Berg Judit ír, imádjuk ahogy Agócs Írisz rajzol. A képen látható, hogy még nem teljes a sorozat, de nálunk ezt hozza a Nyuszi és a Mikulás is, így direkt nem vettük meg az összeset egyszerre. Remélem a Sári sorozat is hamarosan új kötetekkel bővül.

Ahogy nőnek a lányaim úgy fogjuk őket bevezetni Berg Judit univerzumába. Alig várom, hogy Ruminit olvashassunk, de az még 2-3 év, addig még lesznek a Tökmagok, a Cipelő cicák, a Lengemesék.

Graffaló, Zog és a többiek

Nekem talán személyes kedvencem Julia Donaldson és Axel Scheffler, szintén író és illusztrátor páros. Előző életemben, mikor még nem voltam anyuka, az akkor még nem férjem mutatta meg nekem Helena Bonham Carter által narrált kis videóban a Graffaló történetét. Sajnos ez már nem érhető el YouTube-on, pedig gyermektelen felnőttek számára is élvezhető volt, imádtuk mindketten.

Ezekután nem volt kérdés, mikor megláttuk magyarul a könyvesbolt polcain, ez nekünk kell. Majd megismertük Zogot a sárkányt, Linkóczy herceget és Gyöngy királylányt is. 2 hónapja mikor kérdezte a család mit kapjanak a lányok karácsonyra, rögtön tudtam, hogy a Graffaló kölyök és a Zog és a repülő doktorok az, amit szívesebben látnék, mint egy újabb plüsst, vagy valami fröccsöntött műanyag csodát, amivel 3 napnál többet úgysem játszanak.

Ne feledkezzünk meg Papp Gábor Zsigmond zseniális fordításáról említést tenni, mert az egy dolog, hogy angolul megírták, de hogy jut a magyar gyerek fülébe. Ezek versek kérem szépen, itt talán még nehezebb munka az eredeti tartalom és forma helyes interpretációja magyarul.

Kisebbeknek, akik nem tudnak megülni 3 másodpercet lapozás nélkül, ajánlom, szintén Julia Donaldsontól a Tölgyerdő meséi sorozatot. Aranyos pici könyvek, kihajtható kis ablakokkal, amiket nagyon szeretnek a kicsik nyitogatni. (nem, nincs kutyánk, a kicsi rágta meg, falja a könyveket)

Van még mit beszereznünk Julia-tól, de hát lesz idén is szülinap és karácsony is.

Süsü a sárkány

Szeretnék megemlékezni én is egy könyvvel Csukás Istvánról.

A képen látható példány még az enyém volt, és attól van viszonylag jó állapotban, hogy én Süsüt nem olvastam, mert akkor még nem tudtam, hanem hallgattam. Rengeteg mesebakelitünk volt gyermekkoromban, aztán ezeket modernizáltuk kazettára. Gyerekkel nagyon hasznos lehet a hangoskönyv, csak meg kell találni a megfelelő hosszúságút az életkorhoz, mert a figyelmük könnyen lankadhat. Spotify-on nagyon sok mese fellelhető, többek közt Süsü kalandjai is, de Szabó Gyula előadásában is sok rövidebb mese, mondóka található.  A címben szereplő Arany Lacinak-ot imádja a nagyobb lányom.

Végezetül szeretnék kicsit korteskedni a könyvtárak mellett, mert gyerekkönyvek témában talán a legpraktikusabb beiratkozni. Nálunk – Budapest agglomerációjában – 16 éves korig ingyenes, ha mellé nyúlunk és vagy a szülőknek, vagy a gyerekeknek, vagy egyikünknek sem tetszik, vissza lehet vinni, nem verjük a fejünket a falba, hogy pénzt adtunk ki érte. Mi 3-4 hetente kölcsönzünk ki 5-10 könyvet, és már a másfél éves lányom is tag, nem lehet elég korán kezdeni.

+1

Képzeljétek a mi városunkban található a Négyszögletű Kerekerdő, menő mi!?