Az év végéhez közeledve az ünnepi akciók mellett az online elkövetett csalások is megsokszorozódnak.
Az online térben a leggyakoribb átverési módszerek élén az online piacterek állnak, ezt követi az adathalászat (phishing) majd a hamis webshopok.

Az online vásárlások napjainkban mindennapos részévé váltak életünknek, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a kényelemmel párosuló digitális világban is kiemelten fontos a pénzügyi biztonságunkra odafigyelnünk. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen élvezhessük az online vásárlások előnyeit, érdemes néhány alapvető lépést tennünk a pénzügyi adataink védelme érdekében.

Mivel az antikváriumunk is a webshop kategóriába sorolható, személyes küldetésünknek érezzük a vásárlóink felkészítését is a lehetséges veszélyekre.

Mit tehetsz azért, hogy ne légy áldozat?

forrás: Erste Bank Hungary Zrt.

Online piacterek (marketplace és társai)

  • Ne add meg az e-mail címed a vevőnek
  • Ne bízd a szállítás/futár leszervezését a vevőre!

Google phishing

  • Ne a Google-ből nyid meg a bankod netbanki felületét
  • Használj mobilbank applikációt vagy a bankod weboldaláról keresd fel azt

Hamis webshopok

  • Ha számodra ismeretlen webshopban vásárolsz, válaszd első alkalommal az utánvétes opciót!

Ha a “bankod” keres telefonon

  • Ne telepíts felhívásra semmilyen alkalmazást
  • Ne utalj az ismeretlen hívó fél kérésére

Egy túl jó vásárlási ajánlattal, vagy magukat banki munkatársnak kiadva is kereshetnek csalók telefonon vagy e-mailen. Ha SMS-ben kaptál linket, ami látszólag a bankod, a posta, stb. oldalára visz, ne kattints rá, helyette használd közvetlenül a bankod honlapjának elérhetőségét!

Ha internetes hirdetésben találtál meg egy terméket, ellenőrizd az oldal megbízhatóságát, mielőtt megosztod az adataidat.

Mielőtt jóváhagysz egy tranzakciót, ellenőrizd a jóváhagyó kódot a telefonodon, állíts be kétfaktoros jóváhagyást.

Soha ne tarsd a kártyád mellett a PIN-t, fizetési adataidat soha ne oszd meg senki mással.

Állíts be online vásárlási limiteket a kártyádhoz!

Százszor ismételt további módszerek

– Erős Jelszavak Használata: Az online fiókjainkhoz erős és egyedi jelszavak használata alapvető fontosságú. Ne használjunk könnyen kitalálható jelszavakat, és mindig ügyeljünk arra, hogy különböző jelszavakat alkalmazzunk különböző fiókokhoz.

– Megbízható Weboldalak Kiválasztása: Csak megbízható és hiteles weboldalakról vásároljunk. Ellenőrizzük, hogy az adott oldal rendelkezik-e biztonságos fizetési lehetőségekkel, például SSL-titkosítással.

– Bankkártya vagy Virtuális Kártya Használata: Az online vásárlások során jobb, ha ideiglenes bankkártyát vagy virtuális kártyát használunk, mivel ezek esetén könnyebben nyomon követhetjük a tranzakciókat, és a kártya adatait hatékonyabban védelmezhetjük.

– Kétlépcsős Hitelesítés Beállítása: A legtöbb bank és online szolgáltató lehetőséget biztosít a kétlépcsős hitelesítés beállítására. Ez extra védelmet nyújt, mivel a belépéshez és a tranzakciókhoz kétszeres azonosításra van szükség.

– Frissített Vírusvédelem és Tűzfal: A számítógépünkön mindig tartsuk frissítve a vírusvédelmet és a tűzfalat. Ez segít megelőzni a kártékony szoftverek és trójaiak behatolását.

– E-mailek Ellenőrzése: Soha ne kattintsunk gyanús e-mailekre vagy linkekre. Az ilyen e-mailek gyakran hamis weboldalakra irányíthatnak át, és megpróbálhatják ellopni a pénzügyi adatainkat. Ezek a weboldalak az eredetire megszólalásig hasonlító megjelenéssel bírnak. Mindig legyünk résen, hogy valóban a helyes oldalon vagyunk-e.

Luca antikváriumánál különös figyelmet fordítunk arra, hogy vásárlóink a lehető legbiztonságosabban vásárolhassanak.
Boltunkban lehetőség van a Barion-on keresztül történő fizetésre, ha bankkártyádat használnád. A kártyaadatok nem jutnak el hozzánk, így nem is tároljuk azokat.
Amennyiben nem szívesen adod meg az adatokat, némi felár ellenében utánvéttel is leadhatod a rendelésed. Ha az átutalás számodra kényelmesebb, lehetőséged van a díjbekérő levélben található számlaszámra átutalással is rendezni az ellenértéket,de természetesen lehetővé tettük a PayPal használatát is, ami az egyik legbiztonságosabb fizetési szolgáltatás, ami védi a bankkártyád adatait.