Nálam elég gyakori, hogy borító alapján választok könyvet. Ennek a két kötetes, összesen bő 800 oldalas regénynek is a külseje fogott meg először, illetve a felirat rajta; Pulitzer-díjas regény. Azért az jól hangzik nem? Rögtön tudtam, kell ez nekem, és ebben a tervemben támogatott a 21. Század Kiadó, köszönöm nekik.

Kicsit beszélnék erről a külsőről. Rendkívül esztétikus matt borítója van, nagy szép vibráló színekkel, így két kötetre bontva, egyenként viszonylag kompakt méretűek, kézbe illőek. Annyira jó ezt a könyvet fogni, kézben tartani, lapozgatni, olvasni.

Szóval vonzott, vágytam rá, mindig megcsodáltam a képeket róla, kellett, el akartam olvasni. Aztán megérkezett és kapott egy kötelező jelleget, mert hát ugye írni kellene róla, így rögtön visszaesett nálam a népszerűségi indexe, pedig még ki sem nyitottam. Tudom, tök hülye vagyok. Halasztgattam, mindig volt valami, amit fontosabb volt elolvasni. „Mert ez egy márciusi kihívásnak a könyve, és mindjárt április. Jajj, de ez meg rövid, ez még pont belefér ebbe a hónapba. De mindjárt itt a Libri irodalmi díj eredményhirdetése, előbb a jelölteket kell elolvasnom”. Tényleg majdnem mindent elé soroltam, nyugtassatok meg, hogy ezt más is csinálja. Már a férjem kezdte el olvasni helyettem, még azzal is kacérkodott, hogy beszáll mellém a blogba, amire ezúton is buzdítanám, ha egyszer kicsit több ideje lesz olvasni.

Végül nem volt több kifogás ezzel nyitottam a májust (csak előbb még befejeztem, ami áprilisról átcsúszott… facepalm). Számomra kicsit lassan indult be, lehet ez is azért volt, mert még mindig nem ezt akartam igazán olvasni, viszont bőven száz oldal alatt voltam, amikor már megszerettem. Kár lett volna kihagyni.

A történetben Josef Kavalier 1938-ban Prágából, nem kevés viszontagság árán menekül amerikai rokonaihoz, egészen pontosan unokatestvéréhez Samuel Klayman-hez. Második világháború, menekült zsidók, és mégis mindezt a lehetőségek és a szabadság országából követjük nyomon. Hogyan váltja valóra álmát két tehetséges fiatal. Meg is lepett az első kötet könnyedsége, végig az az üzenet járja át, hogy minden lehetséges csak akarni kell, teljesen mindegy, hogy az európai kontinensen mi folyik. Üdítő változatosság volt ebből a korszakból egy teljesen más hangulatú történetet olvasni, mint amit megszoktam.

Aztán jött a második kötet, ami még jobban magával vitt. Minden nehézségek ellenére pozitív hozzáállás minden oldalon, mert „YouCanDoIt”. Chabon jól ír, sőt szerintem ebben a másodikban még élvezhetőbben, még szebben. Aztán kicsit minden rosszra fordul, a regény megrágott kiköpött, de aztán hagyta, hogy magamhoz térjek és újra higgyek. Aztán megint megrágott, megint kiköpött. Kellett ez mert különben lehet, csak egy cukormázas amerikai álmot kaptunk volna.

Jókat nevettem a párbeszédeken, tetszett a néha cinikus hangsúly. Sok a szerethető karakter, és igazán kedvet kaptam ahhoz is, hogy kicsit elmerüljek a képregények világában. Funfact: nem tudok képregényt olvasni, pedig nagyon szeretnék, de vagy a szöveget olvasom, és egyáltalán nem figyelek a képekre, vagy a képeket próbálom úgy szemlélni, mint egy műalkotást, de akkor meg elvesztem a fonalat a sztoriban.

Összeségében ajánlom a könyvet, azoknak, akik szeretik a hosszú éveket átfogó történeteket, azoknak, akik szeretik, amikor a szereplőknek van módjuk a felnövésre, a jellemfejlődésre.

Mégegyszer köszönöm!

Jelenleg akciós a kiadónál: https://21.szazadkiado.hu/szerzok-87/michael-chabon-eletrajz/kavalier-es-clay-bamulatos-kalandjai-michael-chabon

Cím: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai
Szerző: Michael Chabon
Kiadó: https://21.szazadkiado.hu/
Borító: puhatáblás
Oldalszám: 848
Értékelés: 4/5
Fülszöveg:New York City, 1939. Joe Kavalier, az ifjú szabadulóművész és bűvészpalánta megérkezik a városba unokatestvéréhez, Sammy Clayhez. Szinte egész Európa Hitler árnyékában él, míg Amerikában ez a képregényfüzetek aranykora. Sammy pénzügyi lehetőséget lát az egyre növekvő keresletben, Joe személyében pedig ideális partnerre talál: egyikük a sztorit találja ki, másikuk a figurák megrajzolásában jeleskedik. A két tizenéves beveszi Manhattant, teremtményükkel, a Szabadulóművésszel a képregények lapjain veszik fel a harcot a fasizmussal. Sammy és Joe fényes karriert futnak be, fordulatos történetük kontinenseken, évtizedeken ível át.