Ki tudja, mi az a Zs.A.R.U.?

És ha azt mondom, Zseniális Amatőr Rendőrök az Utcán? Akkor ez már egy teszt, hogy ki mennyire öreg. 😀

Ez volt az alcíme a 90-es években unásig ismételt Rendőrakadémia filmek 4. részének. Már rémlik? You’re old bitch 😀

Nem találtam meg az internet sötét bugyraiban, hogy Elle Cosimano hány éves lehet, de van egy sejtésem, hogy annak a korosztálynak a tagja, akiknek az előbb említett film szerves részét képezte a gyermekkorának.

Persze lehet, hogy igazságtalan vagyok, és csak nekem volt az az érzésem, hogy innen inspirálódott, amikor Finlay kalandjainak harmadik kötetét írta.

De miért is mondom ezt?

Kedvenc írónőnk és zseniális babysitte… akarom mondani könyvelője Vero, ebben a kötetben egy, a rendőrség által, civilek számára rendezett, a rendőri szakmát népszerűsítő héten találják magukat.

(Ezt a mondatot fél óráig fogalmaztam mire nagyjából értelmes lett.) Nekem nagyon Zs.a.r.u. hangulat volt, még akkor is ha Finlayék nem az utcán, hanem egy kollégiumban ismerkednek a rendőri léttel. Megtanulnak önvédelmi fogásokat, a pisztoly használatát, ki kell nyomozniuk, ki ölte meg az újraélesztő bábut, ráadásul az egész egy verseny a résztvevő párosok közt, ami Vero kompetitív énjét igencsak felpörgeti. És persze ki az egész hét marketing arca? Kitaláltad, Nick Anthony nyomozó. Csak én vagyok annyira csökött, hogy folyamatosan megzavar, hogy a vezeték neve is keresztnév, és emiatt néha azt hiszem másik emberről van szó? (Inkább ne válaszolj.)

Már az, ahogy ide kerülnek, a jól megszokott káoszban történik. Volt összefüggés az első és a második közt is de talán a második és a harmadik rész jobban egy egységet alkot. Az abban felvetett szálat szövi tovább. Mindenki gyanús és aztán – számomra – váratlan volt a végkifejlet. Jajj nagyon nehéz spoilermentesen írnom a regényről… de ha már elolvastad az első kettőt tudod mire számíthatsz.

Ezt most szeretném kihangsúlyozni;  tudod mire számíthatsz. Nem fogsz mást kapni. Zenészeket, filmeseket, írókat két dologgal szoktak kritizálni: nem tud megújulni, vagy, te jó ég miért kellett változtatnia. Szerintem nem uncsi. Jól bevált szereplők, jól bevált szituációk, csavarok, humor, feszültség, szikrázó kémia (na, de kivel ;))

Egyik éjszaka csak az akaratommal voltam képes letenni, mert tudtam, ha tovább olvasnám, nagyon cudar lenne a másnap. Pedig még bőven ébren tartott a cselekmény. Így is szinte használhatatlan voltam, az ötkor kelő gyerekek nem viccelnek.

A vége masszív függő vég, nagyon kiborultam, hogy nem folytathatom azonnal. Mi lesz még itt???!!! Akarom most rögtön a negyedik kötetet.