Kivételesen nem olvasási élményemről fogok írni, hanem arról, hogyan lett sok-sok könyvem nagyjából nulla forintból (ha a benzin pénzt nem számoljuk.)

Október 15-én láttam meg az alábbi képet egy Facebook Marketplace hirdetésben.

A leírás szerint két láda könyv ingyenesen elvihető. Mivel a kupac tetején ott díszelgett Merle-től A mesterségem a halál, rögtön írtam a hirdetőnek. Ha jól emlékszem nagyjából egy órája volt fent, de már nem az első jelentkező voltam, így azt az ígértet kaptam, ha nem mennek érte akkor másnap az enyém lehet.

Spoilerveszély: nem mentek érte.

Véleményem szerint már egy értékelhető könyvért megéri elhozni egy nagyobb adagot, akkor is, ha a többi szemét, de mindig több jó van benne, mint egy. 1-2ezert forintért vettem már hasonló csomagokat, mindig talál benne az ember kincseket, többet is. Ingyenes csomagnál ez volt az első ahol sikerrel jártam, volt olyan is, hogy 15 perce volt aktív a hirdetés és így is lecsúsztam.

Sok könyvet kaptam, három nagy szatyorral, és igen volt benne szemét. Például három használt babanapló, nem is értem, hogy ha nem az illetőé volt akkor, hogy került hozzá, ha meg az övé akkor miért adta oda!? Régi térképek, használt tankönyv.

Az első átvizsgálás után tizenkét darabot találtam megtartásra érdemesnek, ami azért nem rossz szerintem, még akkor sem, ha Fekete Istvántól a Bogáncs kétszer volt meg.

Jó állapotban lévő kötetek voltak a csomagban, így párat feltöltöttem jelképes összegért moly.hura. A többit, ami nem szemét, csak engem nem érdekel és nem is gondolom, hogy bárkit molyon nagyon lázba hozna, az megy a helyi könyvfülkébe, ahol, ha találok kincseket hazahozom csereként, így azokból is potya beszerzés lesz.

Aztán eszembe jutott, hogy láttam az antikvárium.hu-n a Fizess könyvvel lehetőséget, ahol címre, vagy szerzőre keresve meg lehet nézni, miket keresnek most ők és mennyiért. Nem kell horror összegekre gondolni, de egy olyan könyv, ami engem nem érdekel és nagyjából 1200 ft-ot ér nekik az már is több, mint a nulla, ráadásul valakinek jó lesz, mert utána meg tudja venni.

A csomagban volt egy baromi nagy könyv a Szerkesztés atlasza, ezt kb. 5000 forintért számította be az antikvárium.hu, valamint volt még egy háromezer körül, de még egy nyúl tenyésztős kisfüzet is 800 Ft. értékkel rendelkezett. Így összesen 12000 forintnyi fizetőeszközöm volt könyvben. Azért az nagyon jó. Használt és új könyvet is lehet ezekkel kifizetni.

14 könyvet vettem, 13 használt és egy új került a kosaramba. Az átvevő ponton nagyon simán ment a dolog. Pont a Szerkesztési atlasz volt csak kérdéses, mert kicsit a védőborító szakadt volt, de egy telefon és jóvá is hagyták ezt is.

Közben moly.hu-n is lett két vevőm, így innen is befolyt egy kis könyvpénz, amiből aztán a Líránál megvettem Murakami Haruki könyvét Black Fridaykor.

Összegezve tehát 3 zsák ingyen elhozható könyvből lett 29 könyvem, és ebben nincs benne az amiket, azóta a könyvfülkéből hoztam el. Szeretném kihangsúlyozni, oda sem szemetet viszek, csak olyat, ami engem ugyan nem érdekel, de másnak lehet érdekes.

Igen, az olvasás költséges hobbi tud lenni, de nem kell mindig annak lennie. Remélem a legközelebbi ingyenes csomagnál ti lesztek a konkurenciám 😀