Vitaminok és ásványi anyagok
299 Ft
Judy Ridgway könyve angol nyelvterületen nagy siker volt. A létfontosságú (esszenciális) tápanyagok közül kiemelkedő szerep jut e könyvben a vitaminoknak, ásványi anyagoknak s a nyomelemeknek, amelyek, ha tartósan hiányoznak az étrendből, a szervezet megbetegszik, majd meghal.
Ez a könyv elsősorban vegetáriánusoknak készült, húsételt egyáltalán nem tartalmaz. A teljesség kedvéért azonban szükségesnek tartottuk a vitamintáblázat kiegészítését és az ásványi anyagokról bővebben írtunk, ugyanis bizonyos vitaminokat az állati eredetű táplálékok nagyobb mennyiségben, vagy éppen kizárólagosan tartalmaznak, mint pl. B12 vitamin (kobalamin), amely a növényekben nincs jelen – csak az állati eredetű élelmiszerekben. Az összefoglaló táblázat csak ezzel együtt lehet teljes.
Az utóbbi években egyre többen választják egészségük megőrzése érdekében a nagyrészt vagy teljes egészében növényi étrendet. Ennek az életmódnak különböző fokozatai vannak. Az ún. vegánok csak növényi eredetű élelmiszert, a lakto-vegetariánusok a növény táplálékon kívül tejet és tejtermékeket is fogyasztanak, az ovo-lakto-vegetariánusok ezenkívül még a tojást is étrendjükbe iktatják. A pesco-vegetariánusok a halat, a pollo-vegetariánusok pedig a baromfihúst is felhasználják az előbbiek mellett. A vegetáriánus életmódnak megvannak az előnyei-körükben ritka az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és keringési betegség, a vastagbélrák, nem küszködnek székrekedéssel. A hús elhagyásával azonban számolni kell bizonyos létfontosságú tápanyagok csökkent bevitelével, ezért étrendjükre fokozott gondot kell fordítaniuk. Gyermekeknél (18 éves kor alatt) különösen veszélyes lehet az egyoldalú táplálkozás, ezért számukra a pesco-, pollo- vagy legalább az ovo-lakto-vegetáriánus életmód az ajánlott
1 készleten
enyhén gyűrt, foltos
Vélemény írásához lépj be előbb.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.