Azt hiszem, sokan kezdik az Agatha Christie-életmű megismerését a Tíz kicsi négerrel, pontosabban, mióta ezt a történetet is elérte a túltolt PC-ség a Mert többen nincsenekkel. Legalább ez egy jó cím. Én is így cselekedtem anno és vártam a revelációt, „igen, Agatha Christie a műfaj koronázatlan királynője”, de sajnos ez elmaradt és igencsak csalódott voltam miután befejeztem a regényt. Biztos túlzott elvárásaim voltak, vagy rosszkor vettem kézbe vagy valami ilyenkor szokásos indok, mert azért nem hiszem, hogy a regény lenne rossz, ha ennyien… hogy is van a legyekkel??? Bocsánat, csak gonoszkodom. 😊 Szimplán azt gondolom, hogy nekem ennél magasabban van az ingerküszöböm és mivel ez is jujj de félelmetesnek meg horrorisztikusnak volt beharangozva, nem ezt vártam.

Ezekután valamikor Niok közös könyv volt az Ackroyd-gyilkosság, adtam neki még egy esélyt, és ez már sokkal jobban tetszett. Poirot szimpatikus volt a bogaraival, úgy éreztem nincs minden veszve Christie és köztem.

Most a kultúrmisszió2 kihívás miatt ismét egy Poirot-esettel találkoztam, az ABC-gyilkosságokkal. Nagyon nehéz spoilermentesen írni egy krimiről, de talán azzal semmit olyat nem árulok el, amivel vesztene az élvezeti értékéből, hogy egy jó kis klasszikus sorozatgyilkosos történet, humorral fűszerezve. Egy szóval tetszett.

Bővebben, jól szórakoztam az olvasás alatt, többször megmosolyogtatott. Kicsit Sherlock Holmes hangulatú volt, ahogy Poirot és Hastings beszélgetett egymással. Félre tudott vezetni, bár azt is hozzá kell tenni, hogy én általában, hagyom magam félrevezetni, és nem akarom mindenáron megoldani a gyilkosságot. Szeretek meglepődni a végén, és most meg is lepődtem.

Ami zavart, de ennek köze sincs a regényhez, hogy ez Poirot esetei közül a 13., Arthur Hastings kapitány pedig nyolcadik alkalommal bukkan fel a regényekben. Muszáj leszek szépen sorban elolvasni a többit is. Lehet, el kellene kezdenem gyűjteni a Helikonos AC sorozatot??? Hát nagyon csábít, az tuti. Pssszt.

Majd egyszer újra próbálkozni fogok a Tíz kicsi négerrel is, helyén kezelve, mit is várhatok tőle.